Physiosphere

About Physiosphere

Η ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο όσον αφορά την σύγχρονη φυσικοθεραπεία και η επιθυμία μου να μοιραστώ πληροφορίες, γνώσεις και προσεγγίσεις για την επιστήμη της φυσικοθεραπείας συντέλεσαν στην δημιουργία της ιστοσελίδας Physiosphere. Μέσα από μια διαδικασία που θα με ολοκληρώσει περισσότερο σαν άνθρωπο θα προσπαθήσω να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την σωστή αξιολόγηση και θεραπεία.

Η προσέγγιση του Physiosphere θα προσπαθήσει να κινηθεί στο σύστημα στο σύνολο του και αποτελεί καθαρά την προσωπική μου οπτική των πραγμάτων όσον αφορά τη σύγχρονη φυσικοθεραπεία. Δεν απορρίπτονται άλλες προσεγγίσεις που ενδεχομένως δεν γνωρίζω ή δεν χρησιμοποιώ απλά η προσέγγιση θα είναι καθαρά η προσωπική μου που εφαρμόζω, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την μέχρι τώρα κλινική μου εμπειρία και γνώση της φυσικοθεραπείας μέχρι την επόμενη αναθεώρηση της.

Δηλώνω πρώτα απ΄όλα μαθητής που καθημερινά μελετώ, εφαρμόζω, αξιολογώ κριτικά και αναθεωρώ και μετά κάτι άλλο. Άλλωστε η μάθηση δεν είναι παρά ένα ατέλειωτο ταξίδι και όπως σε κάθε ταξίδι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η διαδρομή, ο δρόμος.

Μέσα από το Physiosphere θα ασχοληθούμεμε τη νευροεπιστήμη του πόνου,με την κλινική εξέταση,με τεχνικές, πρωτόκολλα ή αλγόριθμους επαναφοράς της λειτουργίας,με ειδικές ασκήσεις βελτίωσης,με συστήματα λειτουργικής κίνησης (Functional Movement Systems) και μετρήσεις φυσικής απόδοσης ( Physical Performance Measures-PPMs),με την σωστή και κατάλληλη επιστροφή στην αγωνιστική δραστηριότητα,με την ποιότητα της κίνησης,με επισκοπήσεις σεμιναρίων, διαλέξεων, βιβλίων,γενικότερες πληροφορίεςκαι απευθυνόμαστε κυρίως σε ειδικούς (σπουδαστές, φυσικοθεραπευτές, χειροπράκτες, γιατρούς, γυμναστές, καθηγητές/τριες γιόγκα, πιλάτες, πολεμικών τεχνών) αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τρόπο απλό ώστε να μπορούμε να γίνουμε κατανοητοί και από κάποιον μη ειδικό.

Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την αγγλική με την ελληνική ορολογία ώστε να μπορούν εύκολα οι αναγνώστες να ανατρέξουν σε ξένα sites και blogs για την καλύτερη πληροφόρηση τους. Για το λόγο αυτό παράλληλα με την ελληνική σημασία κάποιου όρου θα αναγράφεται και η αγγλική αντίστοιχη λέξη.

Τέλος τα άρθρα θα αναδιαμορφώνονται, όσο αυτό είναι δυνατό, χωρίς προειδοποίηση, σε περίπτωση που υπάρχει αναθεώρηση από πλευρας μου ώστε αυτός που διαβάζει να έχει την πιο πρόσφατη προσωπική μου οπτική των πραγμάτων όσον αφορά την σύγχρονη φυσικοθεραπεία.

Biography

Είμαι ο Γιάννης Θεοχάρης και είμαι φυσικοθεραπευτής.
Ασκώ το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή από το 2004, ενώ από το 2006 εργάζομαι στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας Physiotekk που διατηρώ στην Κόρινθο. Παράλληλα από το 2016, όταν έχω ελεύθερο χρόνο γράφω στην ιστοσελίδα μου Physiosphere.

 Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τις φυσικοθεραπευτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και παρακολουθώ σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Anatomy Trains I-II, SFMA1, Greg Lehman, Peter O’Sullivan, Jill Cook, Rod Whiteley, Tim Gabbett, Derek Griffin, Chris Bleakley courses). Παράλληλα έχω ξεκινήσει την μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση (MSc) στην "Θεραπευτική Άσκηση".

 Ασχολούμαι με το μυοσκελετικό πόνο και τις αθλητικές κακώσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση της κίνησης, τα προγράμματα μείωσης των τραυματισμών και την θεραπευτική άσκηση στην ολότητα της. Παράλληλα προσπαθώ να εντάξω την νευροεπιστήμη στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Ειδικεύομαι σε δρομείς (runners) και αθλητές/τριες βόλεϋ.

 Η σωστή, σχολαστική και πολυεπίπεδη αξιολόγηση του κάθε ατόμου θεωρώ ότι καθορίζει και την αποτελεσματική θεραπεία. Οι συνεδρίες που παρέχω στους ασθενείς μου περιλαμβάνουν την θεραπευτική νευροεπιστήμη με την σωστή εκπαίδευση για την κατανόηση του τι είναι πόνος και την αποτελεσματική διαχείριση του, τεχνικές δια χειρός για την επαναφορα της λειτουργίας (manual reset techniques) και ένα προοδευτικό νευροαναπτυξιακό πρόγραμμα ασκήσεων βελτίωσης (4×4 Matrix) για το σύστημα στο σύνολο του. Η επάρκεια στην κινητικότητα (mobility), η καλή σύνδεση εγκεφάλου -σώματος, η προοδευτικότητα στην άσκηση και το χτίσιμο εμπιστοσύνης (confidence) στο σώμα μας και αυτοαποτελεσματικότητας (self-efficacy), αποτελούν προτεραιότητα τόσο για την ποιότητα της θεραπείας και την ποιότητα της κίνησης όσο και για την εξάλειψη του επίμονου πόνου (persistent pain).

Προσωπικά, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου οι μνήμες μου συνδέονται με την άσκηση. Παράλληλα θεωρώ ότι για να είναι σε θέση κάποιος ειδικός υγείας να εφαρμόσει θεραπευτική άσκηση θα πρέπει πρώτα να έχει αναπτύξει μια σοβαρή προσωπική επαφή μαζί της και να έχει δοκιμάσει λεπτομερώς και επαρκώς κάθε άσκηση που στην ουσία "συνταγογραφεί" στα άτομα που τον εμπιστεύονται. Πιστός στις απόψεις μου λοιπόν, αθλούμαι και εξερευνώ το πεδίο της θεραπευτικής άσκησης και γύρω από αυτή συστηματικά, σε μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζω και πάντα στηριζόμενος σε ένα στιβαρό επιστημονικό υπόβαθρο. Για τον λόγο αυτό θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα απ΄όλα μαθητή που καθημερινά μελετά, εφαρμόζει, αξιολογεί κριτικά και αναθεωρεί και μετά οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε η μάθηση δεν είναι παρά ένα ατέλειωτο ταξίδι και όπως σε κάθε ταξίδι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η διαδρομή, ο δρόμος.

Πέραν της επιστήμης της φυσικοθεραπείας είμαι λάτρης των πολεμικών τεχνών και των ταξιδιών. Έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου στο Νεπάλ και τον Λίβανο και δηλώνω πολίτης του κόσμου.

Καλή ανάγνωση λοιπόν...
Γιάννης Θεοχάρης, PT

 + Privacy Policy 
arrow-uparrow-down